Friday, October 16, 2015

IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI API

nak share resepi lagi boleh? xhabis2 bab makan n masak kan...heheheehe...aku bukan pakar sgt bab masak memasak ni tapi aku suka memasak terutamanya lauk2 kampung ni...lagi satu niat aku saje je nak share kot2 ada yg teringin nak cuba...yang pasti resepi aku semua simple2 n senang je....kali ni nak share resepi masak lemak cili api plak...hari tu kan laki aku p mancing dapat ikan tenggiri, so dia suh aku masak lebih sikit utk dia bawak p ofis...baik kanda... dinda menurut perintah...=) jom tgk resepi cara aku la ye...


BAHAN-BAHAN :

12 ketul ikan tenggiri
2 kotak kecil santan -pakai fresh santan lg power
10 biji cili padi -nak berapi mulut tambah lagi
seketul besar kunyit hidup
sehelai daun kunyit
2 btg serai
 asam keping
garam n gula




ikan tenggiri



santan aku pakai brand ni



 CARA MEMASAK :

1. Kisar kunyit hidup, cili padi n air. air jgn banyak sangat

2. masuk hasil kisar tadi dalam periuk n didihkan sekejap...masak ni xperlu tumis bagai...kasi lebur je..

3. masuk santan, serai yg diketuk, asam keping n daun kunyit...api jgn kuat nanti kuah pecah minyak xsedap..didihkan sekejap kuah tu kasi santan xcepat basi...

4. masuk ikan n perasakan garam n gula..siappppppppp


*** masak lemak aku mmg xpakai lgsg bawang...letak bawang aku rasa mcm bunuh dia punya rasa masak lemak tu...


hasilnyaaaa......taraaa......


tinggal 2 ketul kat rumah...yg lain laki aku dah angkut p ofis...


senang kan resepi aku? selamat mencuba...


tata....

No comments:

Post a Comment